Bohyňa spravodlivosti – Justícia



Neviem ako vy, ale ja v poslednom čase vidím na obrazovke v telke, často-krát bohyňu spravodlivosti. Možno je to práve tým, že som na zákazku vyrábala práve takúto bohyňu.

Čo je vlastne spravodlivosť, alebo nespravodlivosť? To pozná azda každý z nás. To nemám v umýsle rozoberať, lebo tej nespravodlivosti je naozaj veľa…

Ale aspoň v skratke niečo o tejto bohyni. Už Gréci vyznávali symboly spravodlivosti a mali až dve bohyne, jedna bola spravodlivosti a druhá mala na starosti zákonný poriadok, obe boli ochrankyne práva Dia a Themidy.

U Rimanov Dika a Themis splynuli do jedinej bohyne Justitie. Ak uvidíte u právnika sochu mladej ženy, ktorá drží v jednej ruke váhy a v druhej meč a ešte má zaviazané oči, tak to je práve znázornená bohyňa spravodlivosti- Justícia.

Váhami je spravodlivosť vážená a mečom chránená. Je zobrazovaná i s páskou cez oči, aby nevidela účastníkov pojednávania – ich pôvod, majetok, moc či postavenie, a niekedy môže stáť na mešci s peniazmi, alebo na pokladnici, čo symbolizuje nepodplatiteľnosť, prípadne na hadovi, ktorý v prenesenom význame symbolizuje zločin.






Takéto sochy sa vynímajú v rôznych mestách, v Londýne je pozlátená socha na budove Old Bailey, socha na Najvyššom súde v Austrálii, Kamenná socha od Jeana-Jacquesa Feuchere v Paríži z polovice 19. stor. Francúzsko a samozrejme aj u nás sa hrdo týči hlava Justície so stužkou v Košiciach, r. 2010, Ústavný súd Slovenskej republiky.

Ak dovolíte, rada vám predstavím moje bohyne, ktoré som vyrobila technikou Paverpol a možno tiež dozdobia kancelárie právnikov,advokátov,či sudcov, prokurátorov, notárov i policajtov…alebo potešia ako darček, čerstvo promovaného právnika.

Sochu Bohyne spravodlivosti si môžete zakúpiť priamo cez objednávku, prípadne si môžete dohodnúť výšku sošky a cenu na predaj.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Moja tvorba a čo do nej vkladám

Portréty slávnych

Obrazy, obrázky, string art 2